Search
Close this search box.

Webhotellin valinta Woocommerce-verkkokaupalle – 10 asiaa huomioitavaksi

Palvelimen valinta Woocommerce verkkokauppaan

”Osa linkeistä on ns. kumppanuuslinkkejä, joiden kautta saatan saada pienen suosittelupalkkion, mikäli päädyt hankkimaan esittelemäni tuotteen. Linkin kautta ostetut tuotteet tai palvelut eivät ole ainakaan kalliimpia sinulle eli suosittelupalkkio sisältyy tuotteen hintaan. Esittelen vain tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja jotka ovat minulla toimineet hyvin.”

”Osa tämän postauksen linkeistä on ns. affiliatelinkkejä, joiden kautta saan pienen suosittelupalkkion, mikäli päädyt hankkimaan esittelemäni tuotteen. Linkin kautta ostetut tuotteet tai palvelut eivät ole ainakaan kalliimpia sinulle eli suosittelupalkkio sisältyy tuotteen hintaan. Esittelen vain tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja jotka ovat minulla toimineet hyvin.”

Jos harkitset yrityksesi verkkokaupaksi Woocommercea, joka on yksi käytetyimmistä verkkokauppa-alustoista, niin tarvitset seuraavat asiat verkkokauppaa varten:

  • WordPress-julkaisujärjestelmä eli maksuton avoimen lähdekoodin verkkosivualusta, jonka päälle Woocommerce-verkkokaupan toiminnallisuus lisätään lisäosana
  • Domain eli verkko-osoite, jonka avulla kävijä löytää verkkokauppasi
  • Webhotelli, jossa verkkokauppasi tiedostot ja sähköpostilaatikkosi ovat ja josta verkkokaupan sivut toimitetaan kävijöille selattavaksi
  • SSL-sertifikaatti, jonka avulla suojataan verkkokaupan kävijän ja palvelimen välistä liikennettä. Muista myös tehdä https-ohjaus, jonka avulla pakotetaan kaikki kävijät pysymään suojatulla https-sivuilla http-sivujen sijaan.

Webhotellin tarjoajia on paljon ja toisaalta Woocommerce vaatii enemmän kuin WordPress webhotellilta, joten valintaa ei kannata tehdä suin päin. Seuraavassa on avuksesi 10 asiaa, joiden avulla pääset itse vertailemaan eri palveluntarjoajia ja valitsemaan sen, joka toimittaa eniten vastinetta rahalle.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on palvelintila, jonka vuokraat palveluntarjoajan www-palvelimien kiintolevyltä pitääksesi verkkokauppasi nettiä selaavien saatavilla. Yleensä webhotelliin sisältyy tilaa sähköpostilaatikoille, mahdollisuus yhdistää verkko-osoite eli domain ja hallintatyökalut (esim. cPanel) palvelintilan hallintaan. Toimintakunnossa ollessaan (ylhäällä oloaika) palvelin toimittaa kotisivujesi sisällön selaimella nettisivujasi katselevalle.

Mikä on domain eli verkkotunnus?

Domain eli verkkotunnus on helposti kirjoitettava verkkokaupan (tai kotisivun) osoite verkossa. Kun kävijä kirjoittaa selaimeen verkkotunnuksesi hän päätyy verkkokauppaasi. Verkkotunnus päättyy ylätason verkkotunnukseen, joista yleisimmin käytetyt ovat Suomessa .fi tai .com. Esimerkkinä verkkotunnuksesta on: verkkokauppakasvuun.fi

Kuinka valita webhotelli Woocommerce-verkkokaupalle?

Esitellessäni webhotellien ominaisuuksia käytän esimerkkinä 5-tähden webhotellia Domainhotellilta, jonka asiakkaana olen ollut jo yli 3 vuotta. Tee oma vertailusi palveluntarjoajien välillä huomioiden verkkokauppasi tarpeet, jotta saat haluamaasi arvoa rahalle. Hinnat ja pakettien sisällöt voivat vaihtua palveluntarjoajilla ajoittain.

Tekniset vaatimukset Woocommerce-verkkokaupan palvelimelle

Tässä muistutuksena tekniset vaatimukset Woocommerce-verkkokaupalle

  • PHP versio 7.4 tai korkeampi
  • MySQL versio 5.6 tai korkeampi TAI MariaDB versio 10.1 tai korkeampi
  • WordPressin PHP-muistirajoitus vähintään 256 MB
  • HTTPS suojaus

Lisätietoja: https://woocommerce.com/document/server-requirements/ 

Huom! PHP-muistirajoitus on monissa WordPressille sopivissa webhotelleissa oletuksena jopa 128 MB, mikä ei ole riittävä Woocommercelle. Domainhotellin 5-tähden webhotellissa muistirajoitus on 512 MB ja sitä on vara vielä nostaa esimerkiksi sivunrakennustyökalujen tarpeisiin.

1. Palvelimen toimintavarmuus

Toimintavarmuus on webhotellin yksi tärkeimmistä perusasioista ja toisaalta vaikea vertailla palveluntarjoajien välillä. Et tietenkään halua, että yksikään asiakas koskaan joutuisi pettymään, kun ei pääsekään sivuillesi palvelimen ollessa huililla. Yleensä webhotellien tarjoajat lupaavat noin 99-99,9% ylhäällä oloaikoja palvelimille. Palvelimen alhaalla oloaikoja voivat aiheuttaa mm. 

  • säännölliset päivitystyöt
  • verkkokatkokset
  • yhtäkkiset suuret kävijäpiikit (esim. black friday -kampanjat)
  • palvelinvirheet
  • sähkökatkokset
  • luonnon katastrofit

Yleensä palveluntarjoajat ovat varautuneet näihin. Jos kuitenkin suunnittelet kampanjaa, jossa kävijämäärä kotisivuillasi nousee merkittävän paljon, kannattaa olla yhteydessä palveluntarjoajaan ja varmistaa, että kaistaa löytyy riittävästi eivätkä kotisivut kaadu kampanjan aikana.

Toinen toimintavarmuuteen liittyvä asia on tietoturva. Webhotellin tarjoajan tehtävä on huolehtia, että heidän asiakkaidensa kotisivut ja sähköpostit pysyvät turvassa. Monet näistä turvatoimista ovat palveluntarjoajan liikesalaisuuksia. Olet toki verkkokaupan omistajana vastuussa kaikista palvelimelle asennetuista sovelluksista ja huolehdit mm. niiden tietoturvasta ja päivityksistä.

Domainhotelli valvoo 24/7 palvelimiensa toimintaa, jotta kotisivuille ei tule turhia tai pitkiä katkoksia. Säännöllisiä päivitystöitä tehdään kerran kuussa yöaikaan. Palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten luonnonkatastrofit ovat maailman kokoluokassa kenties pienempi riskisiä.

2. Kuinka paljon kovalevytilaa ja liikennöintiä webhotelliin sisältyy?

Webhotellin koko jaetaan kovalevytilaan ja mahdollisiin liikennöintirajoituksiin. Lisäksi on vielä verkkokaupan nopeudelle ja suorituskyvylle tärkeät RAM-muisti sekä palvelimen teho (CPU).

Kovalevytilaa kuluttaa kaikki materiaali, joka on tallennettu palvelimelle esim. WordPress-asennus, kuvat, tekstit, videot, tuotteet ja lisäosat, kuten Woocommerce-asennus. Myös varmuuskopiot ja sähköpostilaatikot käyttävät yleensä tätä pakettiin sisältyvää kovalevytilaa.

Liikennöinnille voi webhotellissa olla määritelty esim. kuukausikohtaisia rajoituksia, joiden perusteella webhotellilla on jokin kävijämäärän raja. Liikennöintimääriä on vaikea laskea tarkasti kävijämääriksi, sillä sivujen koko ja se kuinka monta sivua kukin kävijä lataa vaikuttaa liikennöinnin kulutukseen. Sen sijaan liikennöinnin kulumista on helppo seurata palvelimen hallintatyökalujen kautta, joten voi olla viisaampaa valita aluksi pienempi suunnitelma ja päivittää sitä tarvittaessa suuremmille liikennöintimäärille.

Domainhotelli tarjoaa webhotelleihinsa runsaan kovalevytilan. Tämä tarjoaa hyvän mahdollisuuden jakaa suuremmat sähköpostilaatikot kovalevyltä, jolloin sähköposteja ei tarvitse poistaa hätäpäissään kiireen keskellä tilan loppuessa. Myös varmuuskopioita voi pitää useampia, koska tila ei ole tiukalla. RAM-muisti on kohtuullinen: 1536M ja CPU:n määrä on 3. Liikennöinti on rajattu nykyisissä 5-tähden webhotelleissa (600 Gt/kk), mikä on monelle pienyrityksen verkkokaupalle riittävä määrä etenkin alussa.

3. Palvelimien sijainti ja nopeus

Nopeus on suuri tekijä yrityksen nettisivujen kilpailukyvyn kannalta. Sivuston latausnopeus vaikuttaa erityisesti siihen, miten kävijä jaksaa odottaa verkkokauppasi latautumista tai miten asiakas jaksaa tutkia kotisivujen sisältöjä. Aika olennainen asia siis kaupanteon kannalta.

HTTP2-tekniikkaa käyttävä palvelin pääsee toimittamaan nettisivun tiedostot nopeammin nettisivujen käyttäjälle. Kiintolevytilassa SSD-levyt ovat perinteistä tekniikka nopeampia. Jos aiot rakentaa Woocommerce-verkkokaupan yrityksellesi, kannattaa tarkistaa myös onko palvelimella otettu huomioon WordPressin tarpeiden lisäksi Woocommercen erikoisvaatimukset.

Nopeuteen vaikuttaa etenkin aiemmin mainitut RAM-muisti ja CPU-teho, joten nopeusvertailussa kannattaa erityisesti huomioida nämä. Et varmaankaan halua hitaan sivun karkottavan mahdollisia asiakkaita, kun he yrittävät tutustua uuteen verkkokauppaasi.

Gtmetrix nopeus testi verkkokauppakasvuun.fi

Verkkokauppakasvuun.fi-sivun nopeus mitattuna GT-metrixin työkalulla. Sivuston nopeus on 1,5 sekuntia, joka on verkkokaupalle hyvä saavutus GT-metrixillä. Voit mitata nettisivujesi nopeuden ilmaiseksi GT-metrix-työkalulla.

Palvelimen nopeuteen vaikuttaa palvelintekniikan lisäksi myös palvelimen sijainti. Jos palvelet pääasiassa suomalaisia asiakkaita, kannattaa palvelimen sijainnin olla Suomi. 

Tietosuojan tiukennuttua GDPR:n myötä voi toki palvelimen sijainnilla olla merkitystä myös siltä kannalta missä palvelimella sijaitsevat asiakastiedot (verkkokaupan tilaukset, yhteydenotot) säilytetään. Näin ollen voi olla mielekkäämpää, että palvelimet sijaitsevat Suomessa tai ainakin EU-maissa.

Domainhotellin palvelimet sijaitsevat Suomessa. Palvelimien kovalevyt käyttävät nopeampaa SSD-kiintolevytilaa, mikä on yrityksen verkkokaupalle etu. HTTP2-tekniikka on käytettävissä kotisivujen tehokkaampaan jakeluun käyttäjille.

4. Verkkokaupan päivitysten hoitaminen

Woocommerce-verkkokaupassa on WordPressin itsensä lisäksi päivitettävänä teema ja lisäosat, joita olet verkkokauppaan asentanut. Tämän vuoksi päivityksiä tulee siis usein ja päivitysten tekeminen on tärkeää, jotta hakkerit eivät pääse hyödyntämään tietoturva-aukkoja.

Jos webhotelliin sisältyy automaattiset päivitykset voit ajastaa esimerkiksi pienet versiopäivitykset automaattiseksi ja tehdä itse suuremmat päivitykset. Automaattiset päivitykset hoituvat useimmiten hyvin, mutta toki sivusto täytyy aina tarkistaa päivitysten jäljiltä, jotta kaikki on niinkuin pitää. Verkkokaupoille en kuitenkaan suosittele automaattisia päivityksiä, koska haluat varmaan varmistaa asiakaskokemuksen ja verkkokaupan toiminnan tekemällä päivitykset valitsemanasi ajankohtana.

Automaattisia päivityksiä tärkeämpi asia on Woocommerce-verkkokaupalle mahdollisuus testata päivitysten vaikutusta omaan verkkokauppaan kehitysympäristössä. Kehitysympäristö on kopio verkkokaupastasi, jossa voit rauhassa testata päivitysten vaikutusten lisäksi esimerkiksi ulkoasun muutoksia tai muita kehitystoimia.

Domainhotellista voi valita haluanko automatisoida WordPressin, teeman tai lisäosien päivitykset. Voin automatisoida varmuuskopion ottamisen ennen päivitystä ja palautuksen, mikäli päivitys epäonnistuu. Saan myös tiedon päivityksistä sähköpostiini, jolloin voin käydä tarkistamassa sivut automaattisten päivitysten jälkeen. Verkkokaupan kanssa teen kuitenkin mieluiten päivitykset itse manuaalisesti, sillä haluan varmistaa, että päivityksen jälkeen verkkokauppa on varmasti kunnossa ja toisaalta verkkokauppiaana WordPress asennuksessa tulee vierailtua usein, joten päivitystarpeet näkee siinä samalla. En testaa päivityksiä aina kehitysympäristössä, vaan palautan tarvittaessa varmuuskopion, jos päivitys epäonnistuu ja monistan sen jälkeen verkkokauppa-asennuksen testaamista varten. Joskus jään odottamaan korjattua versiota lisäosan päivityksestä. Päivitykset voivat tuntua pelottavilta aluksi, joten näytän verkkokurssillani miten hoidat Woocommerce-verkkokaupan ylläpitotoimet stressittömästi.

5. Sisältyykö webhotellin hintaan varmuuskopiointi?

Automaattinen varmuuskopiointi on verkkokaupalle välttämättömyys, sillä kauppaasi tulee tilauksia ja päivität tuotteita usein ja näitä tietoja et halua menettää. Varmista tarjoaako palveluntarjoajasi automaattiset varmuuskopiot ja kuinka usein niitä voi ajastaa ottamaan? Toki nämä automaattiset varmuuskopiot säilytetään luultavasti palvelimella, joten kaikkein pahimman tuhon varalta kannattaa ottaa harvakseltaan talteen myös varmuuskopiot säilytettäväksi näiden automaattisten kopioiden lisäksi muualla.

Domainhotellin webhotelleihin sisältyy varmuuskopiointi aina ennen automaattisia päivityksiä.

6. Hallinnoinnin helppous

Oletko käyttänyt jotain webhotellin hallintaan tarkoitettua ohjelmistoa, kuten cPanel tai Plesk? Onko palveluntarjoajallasi jompikumpi ohjelma käytössä? Osaatko tehdä itse tarvittavat palvelinpuolen työt, kuten:

  • Verkkotunnuksen liittäminen webhotelliin
  • WordPressin asennus
  • Määrittää varmuuskopiot ja automaattiset päivitykset
  • Tehdä https-ohjauksen
  • Luoda sähköpostilaatikon
  • Lisätä sähköpostilaatikon älypuhelimeen luettavaksi

Selvitä löytyykö tarvitsemistasi palvelinpuolen töistä ohjeet ja sisältyykö webhotelliin jotain käyttöä helpottavia työkaluja, kuten WordPressin asennustyökalu.

Domainhotellilla on käytössä cPanel suomenkielisenä ja heillä on hyvät ohjeet yllä mainituista palvelinpuolen töistä. WordPressin asennus on helppoa Klik-asennustyökalulla, domainin voi ostaa heidän kauttaan, jolloin domainin yhdistäminen webhotelliin käy helposti. 5-tähden webhotelliin saat yrityksellesi max 4 domainia, joille voit luoda esim. kansainvälisen verkkokaupan tai ottaa Suomi-kaupallesi .fi-domainin lisäksi talteen .com-domainin. Myös https-ohjaus käy nappia painamalla. Verkkokaupan palvelinpuolen asetukset käydään läpi verkkokurssillani, mikä auttaa suojaamaan verkkokauppaasi ja säästää sinulta rahaa ja hermoja.

7. Sisältyykö webhotellin hintaan SSL-sertifikaatti?

SSL-sertifikaatti eli SSL-varmenne on verkkokaupoille pakollinen. SSL-varmenne suojaa palvelimen ja nettisivun käyttäjän välistä viestintää, kuten lomakkeen lähetyksiä. Myös hakukoneet suosivat turvallisia sivustoja, joten SSL-varmenne on hyvä olla kilpailukyvyn kannalta.

Selvitä tarjoaako webhotellin palveluntarjoajasi SSL-varmenteen maksutta vai onko sille erillisveloitus? Huomioi, että sinun on tehtävä myös https-ohjaus, joka estää pääsyn ei-turvalliselle http-versiolle sivustosta.

Selain ilmoittaa onko kotisivu turvallinen vai ei

Selain ilmoittaa lukon kuvalla, jos sivu on turvallinen. Sivustot, joita ei ole suojattu SSL-varmenteella ja https-ohjattu, saavat selaimessa ilmoituksen ”Ei turvallinen”. 

Domainhotellin kotisivujen hostaukseen tarkoitettuihin webhotelleihin sisältyy SSL-varmenne. Https-ohjauksen tekeminen on tehty helpoksi Domainhotellissa, sillä koodin lisäämisen sijaan painat vain napista ja ohjaus on tehty.

8. Millainen asiakastuki on tarjolla?

Tarjoaako palveluntarjoajasi asiakastuen sähköpostilla ja puhelimitse? Millaiset ovat palveluajat? Onko asiakaspalvelu saatavilla suomeksi?

Domainhotellin puhelintuki palvelee arkisin klo 10-14.

9. Sisältyykö hintaan sähköpostilaatikot? 

Montako sähköpostiosoitetta tarvitset henkilökunnallesi? Usein sähköpostilaatikkojen määrä on rajattu webhotellipaketeissa.

Domainhotellissa 5-tähden webhotellipakettiin saa 60 sähköpostilaatikkoa. Mikä parasta kovalevytilaa on runsaasti, joten sähköpostilaatikoille voi lohkoa reilumman kokoiset sähköpostilaatikot.

10. Webhotellin hinta

Markkinoilla on paljon webhotellin tarjoajia ja sisällöt vaihtelevat runsaasti edellä mainittujen ominaisuuksien suhteen. Onneksi kova kilpailu ja tekninen kehitys on saanut hinnat laskemaan ja tarjonnan parantumaan. Eli kova hinta ei ole aina tae laadusta eikä halpa hinta ole aina huonouden merkki. 

Etenkin Woocommercelle tulevaa palvelintilaa on vertailtaessa on muistettava huomioida edellä mainitut minimivaatimukset.

Domainhotellin 5-tähden webhotelli on ollut hyvä hinta-laatu suhteeltaan. 5-tähden webhotelli maksaa 166,80 € euroa vuodessa (+ alv 24%). Hinta on siis todella edullinen. Tutustu 5-tähden webhotelliin.

Lopuksi

Toivottavasti tämä selkeytti webhotellin valintaa ja sitä mikä yrityksesi kotisivuille on tärkeintä. Nyt osaat arvioida paremmin webhotelleiden sisältötarjontaa suhteessa hintaan.

Tässä muutama muu palveluntarjoaja, jota voit vertailla tehdessäsi palvelinhankintaa:

Joskus aluksi varsin hyvä webhotelli käy verkkokaupalle pieneksi tai liian hitaaksi, tällöin voit vertailla suuremmat paketit eri palveluntarjoajien kesken. Yleensä palveluntarjoajat auttavat siirtämään verkkokauppasi vanhalta palveluntarjoajalta uudelle maksutta.

Jos palvelinpuolen työt tuntuvat epämieluisilta, voit aina ulkoistaa palvelimen hankinnan verkkokaupan tekijälle. Rakennan Woocommerce-verkkokauppoja pienyrityksille ja opetan pienyrityksiä rakentamaan itse tuloksellisempia verkkokauppoja. Tässä muutama vaihtoehto sinulle:

"Kaikki asiat ovat vaikeita, ennen kuin ne ovat helppoja." -Thomas Fuller-
Jaa artikkeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email